Cappuccino to włoski specjał kawowy z dodatkiem spienionego
mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby.
Podawane często do smaku z gałką loda w śmietance, to kawa,
która podobnie jak habity kapucynów, od których bierze swoją nazwę, ma
orzechowy kolor.
Zaleca się pić ją na śniadanie, najlepiej do kruchego
francuskiego pieczywa.
Nazwa napoju, jak wspomniano, pochodzi od brązowawo-czerwonego
habitu mnichów kapucynów (cappuccini), którzy wynaleźli ten rodzaj kawy.
Świeżo zaparzone espresso jest wlewane do dużej filiżanki,
następnie naczynie jest napełniane do samej górnej krawędzi świeżo spienionym
mlekiem i na końcu ozdobione szczyptą naturalnego kakao.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.